Liczba wyników: 7672
Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Po wielu zimnych miesiącach wreszcie nastały ciepłe, pogodne dni i - jak się okazuje - warto z tego korzystać. Słoneczne kąpiele, chociaż mogą do pewnego stopnia zagrażać zdrowiu, są dobrze przyjmowane przez organizm i mogą nawet sprzyjać długowieczności u kobiet.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Z uwagi na krótki okres przechowywania, owoce gujawy nie są w naszym kraju powszechnie dostępne – a szkoda, ponieważ wykazuje ona liczne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, łagodzące, a także odchudzające. Będąc jednak w nieco cieplejszych klimatach niż rodzime lub też natrafiając na przetwory z gujawy na sklepowych półkach, zdecydowanie warto sięgnąć po ten egzotyczny rarytas.
Testy z udziałem ponad 15 tysięcy osób pokazały, że sprawność fizyczna wiąże się z niższym prawdopodobieństwem wystąpienia migotania przedsionków i udaru mózgu.
Jeśli chodzi o twoje zdrowie, gotowość do udzielenia wsparcia współmałżonkowi, przyjaciołom, czy rodzinie może być równie ważna jak otrzymanie pomocy, mówią uczeni.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Poczucie istotnej celowości życia może obniżyć ryzyko chorób serca i udaru - mówią medycy z Mount Sinai St.Luke's w Nowym Jorku.
Awokado to owoce uważany za tzw. super jedzenie, czyli nieprzetworzony produkt bardzo bogaty w wartości odżywcze. Czerwiec określono jako miesiąc tego owocu - to dodatkowy powód, by dodać go do swojej diety.
Rak piersi i rak jajnika to jedne z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u kobiet w Polsce. Około 30-40% przypadków ma charakter dziedziczny, zwykle odpowiada za nie mutacja w genie BRCA1, rzadziej BRCA2.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi