Liczba wyników: 2044
Nadwaga w dzieciństwie i we wczesnej dorosłości to czynnik ryzyka powstawania zakrzepów krwi w późniejszym życiu, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu w Göteborgu.
Na Uniwersytecie Queensland odkryto związek aktywny z jadalnego grzyba, który przyspiesza wzrost nerwów i poprawia pamięć.
Kiedy ludzie przechodzą na emeryturę, dłużej sypiają, ale jednocześnie zmniejszają swoją aktywność fizyczną.
„Słodka magnolia" nie tylko określa pachnące kwiaty popularnego wiecznie zielonego drzewa. Może dotyczyć też wpływu kory magnolii na oddech.
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Osoby, które we wczesnej dorosłości zmagają się z chorobą sercowo-naczyniową, mogą być bardziej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem oraz słabsze zdrowie mózgu w średnim wieku.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję