Liczba wyników: 1425
Eksperci ostrzegają, że u osób, u których w wieku 30 lat zdiagnozowano cukrzycę typu 2, średnia długość życia może skrócić się nawet o 14 lat.
Tegoroczną nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny otrzymali Katalin Karikó i Drew Weissman za odkrycia dotyczące modyfikacji zasad nukleozydowych, które umożliwiły opracowanie skutecznych szczepionek mRNA przeciwko COVID-19.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Regularne stosowanie leków na refluks, znanych jako inhibitory pompy protonowej (PPI), wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
W wielu krajach popularnym składnikiem kulinarnym są produkty fermentowane. To nie przypadek, że są powszechne: sfermentowana żywność to coś więcej niż tylko metoda konserwacji.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję