Liczba wyników: 691
Pełnoziarniste produkty, mogą zmniejszyć ryzyko raka wątroby, mówią uczeni z Harvard Medical School w Bostonie.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Nowy eksperymentalny lek poprawia stan chorych komórek mózgowych, co może zatrzymać osłabienie pamięci i inne zaburzenia rozwijające się wraz z wiekiem.
Dur brzuszny, zwany też tyfusem, jest chorobą zagrażającą życiu. Naukowcy odkryli właśnie dwa typy bakterii odpowiedzialnych za jej wywołanie, które wykazują dużą oporność na wiele leków.
Codzienne serwowanie sobie czegoś mocniejszego oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, ostrzegają badacze z Washington University School of Medicine w St. Louis.
Stres może przysporzyć nam wielu problemów, w tym kłopotów z trawieniem, zaburzeń snu, czy bólu głowy, jest też pośrednią przyczyną przybierania na wadze. Sprawdź, dlaczego.
Jeśli chcesz zadbać o swój układ krwionośny, stosuj odpowiednią dietę. Śródziemnomorski sposób odżywiania się pomaga kobietom uchronić się przed problemami z sercem.
Problemy z trzustką należą do najtrudniej rozpoznawalnych przez samych pacjentów, a także są wymagające w profesjonalnej diagnostyce. Przykładowo, w przypadku raka trzustki testy przesiewowe zwykle nie pozwalają na jego rozpoznanie. Ewentualne symptomy są niespecyficzne i często mylone z objawami innych chorób. Sprawdź, co może wskazywać na problemy z trzustką.
Dołącz do diety zielone warzywa, dzięki temu wspomożesz pracę swojej wątroby.
Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem