Liczba wyników: 1324
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
W eksperymencie na szczurach odkryto, że jedzenie truskawek zmniejsza szkody, jakie alkohol może wyrządzić błonie śluzowej żołądka.
Wyższy poziom określonych składników odżywczych we krwi ma związek z lepszymi połączeniami w mózgu i wyższą wydajnością testów poznawczych u seniorów.
Masz figurę „gruszkę"? Nie martw się potężniejszymi pośladkami czy udami - taka sylwetka oznacza lepsze zdrowie.
Starsze osoby, które codziennie przyjmowały suplement multiwitaminowy i mineralny - z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C - przez 12 tygodni, zmagały się z chorobą krócej i miały łagodniejsze objawy niż ich rówieśnicy, którzy przyjmowali placebo.
Niestrawność to powszechny problem, zdarza się każdemu od czasu do czasu. Jej główny objaw to to uporczywy lub nawracający ból czy też dyskomfort w górnej części brzucha. Jakkolwiek dolegliwość może być spowodowana innymi podstawowymi schorzeniami, często wpływają na nią niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. zbyt obfite posiłki.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia