Liczba wyników: 904
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Opracowano nowy typ soczewki kontaktowej, pozwalający zapobiegać zespołowi suchego oka, wywołanemu często właśnie przez noszenie soczewek. Nowy produkt ma łagodzi ten stan, ułatwiając przepływ łez w odpowiedzi na odruch mrugania. Dzięki temu można złagodzić dyskomfort, zaburzenia wzroku i ryzyko stanów zapalnych, które dotyczy milionów użytkowników soczewek kontaktowych.
Jedzenie większych ilości surowego czosnku może być dobre twojego serca. W jakiej formie jednak najlepiej jeść to warzywo, by nie stracić jego korzyści zdrowotnych?
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Zidentyfikowano dwa różne typy otyłości, które mogą mieć odmienne konsekwencje dla ryzyka chorób i reakcji na leki.
Osoby starsze z nieleczonymi chorobami wzroku mogą być narażone na zwiększone ryzyko demencji.
Wystarczy zaprzestać korzystania z mediów społecznościowych tylko przez tydzień, by znacznie poprawić samopoczucie, a także osłabić objawy depresji i lęku. Być może wkrótce będzie się to zalecało ludziom dla lepszej dbałości o zdrowie psychiczne.
Wpatrywanie się w ciemnoczerwone światło przez trzy minuty dziennie może znacznie poprawić słabnący wzrok, mówią eksperci z University College London.
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Historycznie Adwent ma korzenie hiszpańskie - pierwszą o nim wzmiankę napotykamy w jednym z dekretów Synodu w Saragossie. Było to w roku 380. Samo słowo oznacza przyjście i wywodzi się od łacińskiego "adventus". Dziś przypada pierwsza niedziela okresu przygotowującego chrześcijan do świąt Bożego Narodzenia.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność