Liczba wyników: 1024
Oglądanie znaczących filmów - tych, które uważamy za wzruszające i głębokie - może sprawić, że poczujemy się lepiej przygotowani do radzenia sobie z życiowymi problemami i będziemy chcieli być lepszymi ludźmi.
Osoby w wieku powyżej 85 lat są znacznie bardziej narażone na wykluczenie społeczne niż ludzie z grupy 65 - 84 lata.
Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z dietą obejmującą owoce, warzywa i inną zalecaną żywność, może być kluczem do osiągnięcia optymalnego zdrowia kardiometabolicznego w późniejszym życiu.
Bycie dobrym dla innych i pomaganie poprawia zdrowie i stan ducha. Siła tego związku zależy jednak od wielu czynników, w tym rodzaju poziomu życzliwości, definicji dobrostanu, wieku, płci i innych.
Badania pokazują, że chociaż ateiści i wierzący współdzielą wartości moralne np. te związane z ochroną osób bezbronnych, ci pierwsi rzadziej wspierają promowanie spójności grupy i są bardziej skłonni do oceniania moralności działań na podstawie ich konsekwencji.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Psychologowie z Uniwersytetu w Jenie mają prostą wskazówkę dla tych, którzy chcieliby wyglądać młodziej: powinni otaczać się starszymi od siebie. Wiek danej osoby oceniamy na znacznie młodszy, jeśli wcześniej widzieliśmy twarze starszych niż ona ludzi.
Badanie wykazało, że palenie papierosów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia objawów COVID-19, a palacze częściej muszą być hospitalizowani niż osoby niepalące.
Obecnie wielu ludzi cieszy się dłuższym i zdrowszym życiem, zaś obowiązujący wiek emerytalny stanowi wyzwanie zarówno dla polityków, jak i dla emerytów. W nowym badaniu sprawdzono, na ile istnieje możliwość podwyższenia wieku emerytalnego, biorąc pod uwagę związek między oczekiwaną długością życia zawodowego a aspektami zdrowotnymi istotnymi dla zdolności do pracy europejskich kobiet i mężczyzn.
Ograniczanie posiłków do wcześniejszych pór nie wpływa na efektywniejsze schudnięcie osób z nadwagą, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność