Liczba wyników: 1531
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Korzyści płynące z konsumpcji czarnych jagód (Vaccinium myrtillus, borówka czarna) wykazano w kilku badaniach dotyczących żywienia, dzięki zawartości polifenoli owoce te mają pozytywny wpływ na układ krążenia.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie", głosi popularne powiedzenie. Nie bez racji - te powszechne na polskich stołach owoce są bardzo przydatne w zdrowym menu, mogą zapobiec rozmaitym problemom zdrowotnym, w tym stanom zapalnym jelit.
GMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacjom genetycznym poddawane są nie tylko warzywa i owoce, ale także zwierzęta czy nawet leki. Jednak to zmiany w genotypie żywności roślinnej budzą aktualnie najwięcej kontrowersji.
Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce. O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę mówi dietetyk Joanna Sobczak.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Pomarańcze silnie kojarzą się w Polsce z Bożym Narodzeniem, zarówno jako owoce, które stanowią część deseru, jak i element świątecznych ozdób. Nie wyrzucaj ich skórek - mogą mieć wiele ciekawych zastosowań
Ludzie, którzy chętnie umieszczają w swoim menu znaczne ilości przetworzonej żywności, częściej zapadają na depresję, wynika z badań, których wyniki opublikowano w magazynie „British Journal of Psychiatry". Jak się okazuje, warto zrewidować swoją dietę, sięgnąć po warzywa, owoce, śródziemnomorskie specjały - takie jedzenie bowiem poprawia humor. Fast food zaś może zwiększyć ryzyko depresyjnych nastrojów.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi