Liczba wyników: 5142
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Nasze nogi nie mają lekko. Eksploatowane przez niewygodne buty, stojącą pracę lub wysokie temperatury, mają prawo poczuć się zmęczone. Jak sobie z nimi radzić, gdy po całym dniu puchną i odmawiają posłuszeństwa? Poznaj kilka sposobów na lekkie nogi.
Warto ćwiczyć jogę. Może pomóc w zmniejszaniu reakcji stresowej organizmu poprzez aktywację układu przywspółczulnego.
Z badań, w których wykorzystano dane z ponad stu krajów, wynika, że większa ilość ryżu w diecie może być pomocna w walce z otyłością.
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?
Zapach ma wpływ na zapamiętywanie. Zmysły mają istotne znaczenie dla procesu zapamiętywania i uaktualniania wspomnień. Jak u Prousta - smak magdalenek wywołał u niego określone reminescencje - tak określony aromat też nie pozostaje bez znaczenia dla pamięci.
Niedobór magnezu może mieć bardzo uciążliwe i poważne konsekwencje! Najczęstsze z nich to trudności z koncentracją, zmęczenie, drażliwość, bezsenność, skurcze mięśni, drganie powiek, wypadanie włosów i łamliwość paznokci, a nawet stany lękowe i depresyjne.
Z jednej strony problemy ze snem mają związek z wyższym ryzykiem udaru, z drugiej zaś, kłopoty z odpoczynkiem pogłębiają się po udarze.
Kuchnia azjatycka ma w Polsce coraz większą rzeszę fanów. Jej popularność sprawia, że spróbować jej można niemalże w każdym mieście. Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu znaleźć można też wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych, azjatyckich potraw.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie