Liczba wyników: 4210
Prawidłowe stężenie żelaza w organizmie redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych. Około 70% przyswajanego codziennie żelaza jest związane w krwi, głównie w postaci hemoglobiny czyli „oddechowego” barwnika krwi, który dostarcza tlen do wszystkich komórek organizmu.
Możliwość obniżenia ciśnienia krwi za naciśnięciem przycisku brzmi jak fantastyka naukowa. A jednak. Dzięki odkryciu naukowców z Oxford University być może stanie się to rzeczywistością. Dowiedziono, że stymulacja niektórych części mózgu za pomocą elektrod może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi u ludzi.
Nadmiar cholesterolu prowadzi do tworzenia się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, które zaburzają przepływ krwi przez tętnice. W efekcie serce może nie otrzymywać dostatecznej ilości krwi bogatej w tlen, co zwiększa ryzyko zawału. Co więcej, niedostateczny dopływ krwi do mózgu może wywoływać udar. Czy da się dostrzec objawy zbyt dużej ilości cholesterolu w organizmie?
„Recepta" w postaci ograniczenia czasu spędzanego w pozycji siedzącej i zwiększenia wysiłku fizycznego jest optymalnym wyborem leczenia łagodnego lub umiarkowanie podwyższonego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi.
Dawniej grupę krwi wpisywano do tzw. książeczkowych dowodów osobistych. Dziś, kiedy wszyscy posługujemy się nowymi dowodami, brakuje miejsca, gdzie można wpisać tak ważne, często mogące uratować nasze życie dane. Wyjściem z tej sytuacji jest Karta Identyfikacyjna Grupy Krwi Krewniaka, którą promują Fundacja Krewniacy i sieć laboratoriów medycznych Diagnostyka.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Osoby ze zdrowszymi dziąsłami mają niższe ciśnienie krwi i lepiej reagują na leki obniżające ciśnienie krwi w porównaniu z tymi, którzy zmagają się z chorobami dziąseł.
Pomimo przeprowadzonych jakiś czas temu badań, popierających teorię, że cynamon może wspierać kontrolę cukru we krwi, jest wciąż zbyt wcześnie, by polecić tę przyprawę osobom chorym na cukrzycę. Najnowsze badania przeprowadzone na 43 osobach dorosłych z cukrzycą typu drugiego, pokazują, że cynamon, przyjmowany przez trzy miesiące, nie wpłynął na zmianę ilości cukru we krwi, insulinę, ani poziom cholesterolu.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt niski. Co istotne, nie pojawia się jedynie u chorych na cukrzycę, każdy może jej doświadczyć. Zwróć zatem uwagę na te objawy, które mogą świadczyć o potrzebie zwiększenia poziomu glukozy we krwi.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję