Liczba wyników: 691
Niewielu ludzi trzeba zachęcać do picia kawy, jest to najpopularniejszy napój na świecie. Dotychczas wykazano wiele różnych korzyści, jakie płyną z niego dla organizmu ze względu na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy. Do już dość długiej listy można teraz dopisać dobroczynne oddziaływanie na jelita.
„Im człowiek starszy, tym bardziej szwankuje jego prawidłowa samoocena”. Dziennik zaczyna się 2 stycznia 2013 roku i jest prowadzony do końca roku. Bohater mieszka w domu opieki, ma osobny pokój z łazienką i możliwością zrobienia sobie kawy czy herbaty. Jest średnio mobilny, więc kupuje elektryczny skuterek.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Nadwrażliwość zębów to powszechny problem - dotyczy aż 57 proc. globalnej populacji. Łyk gorącej kawy lub delikatny powiew zimnego powietrza - jeden niepozorny bodziec wyzwala przeszywający ból, na który uskarża się 1/3 Polaków, co stawia go na czele najczęstszych schorzeń stomatologicznych. Jak temu zaradzić?
Kofeina (w ilości około 3 mg / kg, czyli odpowiednik mocnej kawy) dostarczana na pół godziny przed wysiłkiem aerobowym znacząco zwiększa tempo spalania tłuszczu, mówią uczeni z Uniwersytetu w Granadzie. Okazuje się też, że jeśli ćwiczenia wykonywane są po południu, działanie kofeiny jest skuteczniejsze niż rano.
Kawa przygotowywana w ekspresach do kawy, szczególnie ta z kapsułek, zawiera więcej furanu - toksycznego, rakotwórczego związku - niż ta wytwarzana w tradycyjnych ekspresach przelewowych. Poziomy tej substancji ciągle jednak mieszczą się w bezpiecznych dla zdrowia granicach, mówią uczeni z Uniwersytetu w Barcelonie.
Codzienna aktywność fizyczna, zdrowe śródziemnomorskie menu, bogate życie społeczne, mała ilość czynników stresogennych, zrównoważona konsumpcja kawy i herbaty, ograniczone stosowanie leków - oto główne czynniki sposobu życia mieszkańców znanej z długowieczności greckiej wyspy Ikaria.
Dieta stanowi jedną z ważniejszych metod walki z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym. Jej rola jest trudna do przecenienia w przypadku tego schorzenia – stanowi bardzo istotne uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Jakie produkty zatem możemy jeść, a których unikać? Czy prawdą jest, że nadciśnienie tętnicze oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Słodkie napoje są wszechobecne zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych menu i jakkolwiek nie wyparły kawy czy herbaty, stały się częstym składnikiem posiłków. Tymczasem okazuje się, że już dwa słodkie napoje tygodniowo oznaczają znacznie wyższe ryzyko cukrzycy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem