Liczba wyników: 5142
Opieka nad zwierzakiem domowym może zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią eksperci z Baylor College of Medicine w Houston.
Nadmiar tłuszczu osierdziowego, tj. tłuszczu wokół serca, zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności serca, zwłaszcza u kobiet.
Imbir ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, więc jest popularnym ziołowym preparatem w leczeniu chorób zapalnych.
Picie mleka wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia raka piersi u kobiet - wynika z nowego badania przeprowadzonego na Loma Linda University Health.
Botoks, czyli substancja znana ze zmniejszania zmarszczek twarzy, może mieć też inne, prozdrowotne zastosowanie - okazuje się, że zapobiega nieregularnemu rytmowi serca, jeśli po operacji wszczepienia bajpasów zostaje wstrzyknięta do tkanki tłuszczowej otaczającej serce.
Przewiduje się, że na całym świecie do roku 2050 nawet 152 miliony ludzi zachoruje na chorobę Alzheimera. Jak dotąd nie ma leków, które mogłyby w istotny sposób zapobiec rozwojowi tej formy demencji i odwrócić zaburzenia funkcji poznawczych. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że odpowiedni styl życia i dbanie o zdrowie naczyń krwionośnych ma korzystny wpływ na ogólną wydajność poznawczą. Okazuje się, że dobrostan psychiczny i osłabianie wpływu stresu, np. poprzez praktykowanie medytacji, może osłabić wiele czynników ryzyka choroby Alzheimera.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
Ludzie z nadwagą skracają swoją długość życia o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram nadmiernej wagi. Ci zaś, którzy nie przestają się dokształcać, żyją dłużej: za każdy rok spędzony na nauce pozaszkolnej można przydać sobie niemal rok życia.
Wraca moda na naturalny wygląd? Wiele kobiet decyduje się nie farbować naturalnych siwych włosów, aby czuć się autentycznie.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie