Liczba wyników: 892
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Zapach cytryny może pomóc ludziom poczuć się lepiej w odniesieniu do wyglądu ich ciała, mówią eksperci z University of Sussex.
Taniec do rytmicznej muzyki jest uniwersalną aktywnością człowieka. Teraz w Japonii odkryto, że nie tylko sprawia przyjemność, ale także poprawia funkcjonowanie mózgu.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.
Słonecznik to dobra przekąska i dodatek do sałatek. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i pomaga zadbać o urodę - oto dziewięć pozytywnych efektów jego działania.
Jeśli otwarcie się na terapeutę jest dla ciebie zniechęcające, badania pokazują, że nie jesteś sam/a i wkrótce możesz mieć nową opcję terapeutyczną. Na Edith Cowan University odkryto, że 30 procent ludzi woli rozmawiać o negatywnych doświadczeniach z awatarem w wirtualnej rzeczywistości niż z człowiekiem.
Utrata pamięci to cecha charakterystyczna choroby Alzheimera. Poprawa pamięci więc i spowolnienie zaburzeń poznawczych wywołanych przez demencję to wyzwanie dla naukowców poszukujących nowych terapii. Teraz na Uniwersytecie w Rochester odkryto, że octan glatirameru, lek obecnie stosowany w leczeniu pacjentów ze stwardnieniem rozsianym (MS), poprawił pamięć u myszy z chorobą Alzheimera.
Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii otrzymali Benjamin List z Max-Planck-Institut für Kohlenforschung oraz David W.C. MacMillan z Princeton University. Wyróżniono ich za „asymetryczną katalizę organiczną".
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem