Liczba wyników: 5142
Każdy wie, że stresujące wydarzenia negatywnie wpływają na sen. Naukowcy z Japonii odkryli teraz, że aktywny składnik z trzciny cukrowej i inne naturalne produkty mogą łagodzić stres i pomagać zdrowo sypiać.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Osoby z zaburzeniami odżywiania są dwanaście razy bardziej narażone na dysmorfię: znacznie częściej koncentrują się na wadach swojego wyglądu fizycznego niż inni.
Jeśli już przyjmujesz jakiś środek rozrzedzający krew, coraz więcej badań sugeruje, że nie warto sięgać po drugi.
Psy mogą wyczuć stres na podstawie zapachu ludzkiego potu i oddechu, odkryli naukowcy z Queen's University w Belfaście.
Zaburzenie funkcji poznawczych w wyniku ciężkiego COVID-19 jest podobne do tego, które rozwija się między 50 a 70 rokiem życia i może być równoznaczne z utratą nawet 10 punktów IQ, mówią uczeni z University of Cambridge i Imperial College London.
Zabieg, która nie dotyczy serca, może wywoływać uszkodzenia tego organu u osób z wysokim ryzykiem rozwoju choroby serca i ma związek ze zwiększonym zagrożeniem śmiercią.
W tym roku Medycznego Nobla otrzymał szwedzki uczony Svante Pääbo za odkrycia dotyczące genomów wymarłych hominidów i ewolucji człowieka.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie