Liczba wyników: 416
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
W ludzkim mikrobiomie jelitowym znajdują się miliardy bakterii. W wyniku chorób, niewłaściwego stylu życia lub stosowania określonych leków różnorodność bakterii może jednak znacznie się zmniejszyć, co wywołuje określone zaburzenia funkcjonowania organizmu i może sprzyjać chorobom.
Dieta oparta na produktach roślinnych zyskała populaność, bo coraz więcej jest dowodów na to, że pomga zdrowiej żyć i uchronić się przed wieloma doleliwościami. Teraz nowe analizy pokazują, dlaczego taki sposób odżywiania się może być polecany osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).
Cebula i czosenk od dawna są cenione ze względu na ich rozliczne właściwości prozdrowotne. Teraz do długiej listy chorób, przy których są pomocne, można dopisać nowotwór piersi.
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Z wiekiem traci się nieco tkanki mięśniowej, ale to nie oznacza, że skazani jesteśmy na słabość - także po sześćdziesiątce można się cieszyć imponującą sprawnością i siłą.
Choroby dziąseł mają wpływ na rozwój innych dolegliwości. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Jagiellońskim i University of Louisville pozwoliły odkryć związek między bakteriami obecnymi w zapaleniu przyzębia i rozwojem choroby Alzheimera.
Pełne słońca dni to nie tylko zagrożenie dla skóry, ale i oczu. Silne słoneczne światło niszczy wzrok. Pomocne są okulary przeciwsłoneczne i dieta pełna antyoksydantów.
Lato zbliża się wielkimi krokami. Piękna pogoda i wyższa temperatura zachęcają nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Relaksując się, nie możemy zapominać o odpowiedniej ochronie przed promieniami słonecznymi. Na ich szkodliwy wpływ narażona jest nie tylko nasza skóra, ale również oczy. Dlatego dla wielu z nas niemal nieodłącznym „gadżetem” w sezonie letnim są okulary przeciwsłoneczne. W jaki sposób dokonać właściwego wyboru i dlaczego nie powinniśmy decydować się na modele sprzedawane na bazarach i w supermarketach?
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.