Liczba wyników: 808
Podobnie jak w przypadku długotrwałego Covid-19, osoby hospitalizowane z powodu grypy sezonowej również mogą cierpieć z powodu długotrwałych, negatywnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza dotyczących płuc i dróg oddechowych.
Licząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję.
Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.
Clostridium difficile powoduje najczęstsze i najniebezpieczniejsze zakażenia szpitalne na całym świecie. Osoby leczone antybiotykami są obarczone podwyższonym ryzykiem, ponieważ leki te zaburzają równowagę mikrobiologiczną jelit, ale badania wykazały również związek pomiędzy ciężkimi zakażeniami C. difficile a stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Wysoki poziom niektórych minerałów i metali w wodociągach może zwiększać ryzyko infekcji płuc wywołanych prątkami niegruźliczymi (NTM) u osób chorych na mukowiscydozę.
Kobiety, które codziennie piją filiżankę kawy, są bardziej aktywne fizycznie.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Wskaźnik demencji jest wyższy u osób starszych po rozpoczęciu hemodializy. Co więcej, demencja u pacjentów dializowanych przekłada się na wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Picie dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie może podwoić ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia wśród osób z nadciśnieniem przekraczającum poziom 160/100 mm Hg. Nie ma jednak takiego zagrożenia w przypadku ludzi z niewielkim nadciśnieniem.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później