Liczba wyników: 3353
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Osoby z niską gęstością kości mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Umiarkowane ilości wina mogą wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju depresji.
Odczuwanie senności w ciągu dnia oznacza trzykrotnie wyższe ryzyko rozwoju Alzheimera.
Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mają zwiększone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Pora, w które zapala się pierwszego papierosa, jest związana z ryzykiem rozwoju nowotworu.
Dieta uzupełniona ketonami może chronić neurony przed śmiercią w rozwoju choroby Alzheimera.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem