Liczba wyników: 615
Leki obniżające poziom cholesterolu o nazwie statyny wykazują znaczne korzyści w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca i udarów mózgu spowodowanych zakrzepami krwi u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. Farmaceutyki te wiążą się z niskim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, a korzyści z ich stosowania przewyższają prawdopodobieństwo skutków ubocznych.
Optymistyczne myślenie od dawna jest przedstawiane jako klucz do szczęścia, dobrego zdrowia i długowieczności, ale może również mieć związek z podejmowaniem błędnych decyzji, co ma szczególnie poważne konsekwencje dla kondycji finansowej. Okazuje się też, że bardzo optymistyczne nastawienie może się wiązać osłabieniem zdolności poznawczym.
W testach z udziałem osób z umiarkowaną do ciężkiej depresją odkryto, że ci, którzy uczestniczyli w gorących sesjach jogi, doświadczali znacznie silniejszej redukcji objawów depresyjnych w porównaniu z grupą kontrolną.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiej serii antybiotyków. To poprawia bezpieczeństwo profilaktycznego stosowania kwasu acetylosalicylowego w celu zapobiegania zawałom serca, udarom mózgu i niektórym nowotworom.
Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.
U osób dorosłych z atopowym zapaleniem skóry (AZS) ryzyko wystąpienia nowej choroby zapalnej jelit jest o 34 proc. wyższe niż u ludzi wolnych od tej choroby. U dzieci ryzyko to jest o 44 proc. wyższe.
Od czasu pandemii COVID-19 wielu ludzi częściej pracuje z domu. Warto zastosować wówczas kilka rad, by zorganizować pracę w najbardziej komfortowych warunkach.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Dieta wysokotłuszczowa i ketogenna, nie tylko zwiększa długowieczność, ale także poprawia siłę fizyczną myszy, odkryli medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Powszechnie obecnie używane „ekologiczne" papierowe słomki do napojów zawierają trwałe i potencjalnie toksyczne substancje chemiczne.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność