Liczba wyników: 189
Do podróżowania w każdym wieku potrzebny jest oczywiście czas, zdrowie i pieniądze. Ale najważniejsza jest pasja - mówi podróżniczka Elżbieta Dzikowska, zachęcając tym razem do zwiedzania Polski.
Spożycie błonnika jest związane ze zmniejszeniem przedwczesnej śmiertelności z różnych powodów (chorób układu krążenia, chorób zakaźnych układu oddechowego, raka, itp.). Innymi słowy, dostarczanie sobie błonnika to gwarancja długowieczności.
Dobrze zbilansowana dieta jest bardzo ważna zarówno dla naszego samopoczucia, jak i zdrowia. Dotyczy to w szczególności osób starszych. Wraz z upływem lat, organizm potrzebuje innych witamin i produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Latem, osoby opiekujące się swoimi rodzicami lub dziadkami, mając na względzie ich dobro, powinny zadbać, aby w kuchni znalazły się sezonowe warzywa i owoce.
Karotenoidy mogą zapobiegać rakowi prostaty. To zaś oznacza, że bogata w nie marchew jest polecana w profilaktyce tej choroby.
Nowotwory stanowią obecnie drugą przyczynę (pierwsza to choroby serca i układu krążenia) śmierci w zakresie globalnym. Badania dowiodły, że poza czynnikami genetycznymi, na rozwój różnych form raka wpływ ma styl życia, w tym dieta. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które wykazują silne działanie antynowotworowe.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Powszechnie wiadomo, że od sposobu odżywiania się w dużej mierze zależy nasze samopoczucie i wygląd. Przy określonych chorobach dieta ma jeszcze większe znaczenie i może być kluczowa dla profilaktyki, osłabiania objawów, a nawet powrotu do zdrowia. Cierpisz na niedoczynność tarczycy? Zapoznaj się z jadłospisem, który może oddziaływać hamująco na rozwój choroby i takim, który potęguje jej symptomy.
Jaki wpływ mają zmiany w żywieniu na nasze zęby? Czy są specjalne diety dla zachowania zdrowych i białych zębów? Drastyczne zmiany w żywieniu mogą wpłynąć na zdrowie naszych zębów. Nie zapominajmy więc, że są produkty, z których nie powinniśmy rezygnować w naszej diecie.
Polacy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez świątecznego śniadania. Aż 92 procent badanych stwierdziło, że w czasie tego posiłku będzie królowała tradycyjna polska kuchnia – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO. Najczęściej na naszych stołach pojawią się w czasie wielkanocnego śniadania jajka z majonezem, barszcz biały i sałatka warzywna.
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.