Liczba wyników: 559
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Osoby z niedoborem witaminy D mogą być znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Już długotrwała ekspozycja na niewielkie zanieczyszczenia powietrza jest szkodliwa dla serca i płuc, ostrzegają medycy z Uniwersytetu Harvarda.
Poza ozdobami, w choince może znajdować się coś jeszcze - 25 tysięcy owadów, roztoczy i pająków może spać w środku drzewa.
Ten, kto mówi dwoma językami, później doświacza zaburzeń poznawczych.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Nierzadką konsekwencją długotrwałego nadmiernego picia alkoholu jest pogorszenie funkcji poznawczych, które może doprowadzić także do demencji. Pracownicy Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu postanowili sprawdzić, dlaczego tak się dzieje.
Zioła i przyprawy zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wykazują silne działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi wywoływanymi wysokim poziomem cukru we krwi, mówią uczeni z University of Georgia.
Jak wynika z nowych badań, osoby, którym udało się wyleczyć z Covid-19, mogą doświadczać objawów, które wskazują na zespół stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD).
Odczuwanie bólu, szczególnie, gdy jest silny i/lub przewlekły to jedno z najtrudniejszych ludzkich doświadczeń. Nowa, zaktualizowana definicja bólu ma pomóc w lepszym rozumieniu tego doświadczenia oraz poprawie jego ocen i leczenia.