Liczba wyników: 2724
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Zachowanie wagi na bezpiecznym dla zdrowia poziomie nie jest łatwe, wiedzą o tym wszyscy, którzy choć raz podejmowali walkę ze zbędnymi kilogramami.
Diety proteinowe działają naprawdę szybko – pierwsze efekty w postaci spadku masy ciała można zaobserwować już po kilku dniach. W opinii osób, które stosowały takie diety, nie powodują one również uczucia głodu. Jednak czy wszystkie diety tego typu są bezpieczne i pozwalają na trwałą utratę nadmiaru kilogramów?
Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.
Napoje to ważny element naszej diety, do tych najzdrowszych zalicza się wodę mineralną, zieloną herbatę oraz soki owocowe.
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w wielu częściach świata, jednak korzyści zdrowotne wynikające z tego sposobu odżywiania się mogą zależeć od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w jadłospisie.
Powodów do stresu nam nie brakuje i w życiu codziennym, i „od święta". Warto jednak wypracować sobie techniki relaksacyjne, bo nadmiar stresu nie tylko szkodzi zdrowiu, ale i - jak dowiadujemy się z nowych badań - niweczy oczekiwane skutki stosowania zdrowej diety.
Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę suplementy diety. Sprawdziła, jak są oznakowane, czy producenci nie wprowadzają konsumentów w błąd i czy zgłosili suplementy do Głównego Inspektora Sanitarnego. Kontrolerzy mieli zarzuty do co piątego produktu.
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Większość Polaków przyjmuje suplementy diety, ale tylko 17 proc. decyzję o włączeniu ich w dietę konsultuje z lekarzem lub farmaceutą, wynika z badania przeprowadzonego w lutym przez Agencję Badań Rynku i Opinii SW Research. Ponad połowa badanych decyzję o zakupie i przyjmowaniu tego typu preparatów podejmuje samodzielnie.