Liczba wyników: 856
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.
Starsze osoby o szczuplejszej sylwetce lub szybko tracące na wadze są bardziej narażone na rozwój demencji, szczególnie, jeśli we wcześniejszych latach miały nadwagę lub otyłość.
Dieta bogata w cukier sprawiła, że u zwierząt rozwinęło się zapalenie okrężnicy, rodzaj nieswoistego zapalenia jelit.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Osoby z otyłością brzuszną są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca, nawet jeśli ich wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w normie, ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
To, jak starzeje się skóra, zależy od kilku czynników, m. in. od stylu życia, diety, genów i różnych nawyków.
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość