Liczba wyników: 442
Ekstrakt ziołowy z żółtokwiatowej rośliny górskiej, pochodzącej z arktycznych obszarów Europy i Azji, zwiększył długość życia muszek owocowych, informują badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Pory roku oddziałują na nasze emocje i życie społeczne. Negatywne emocje są zwykle przytłumione latem, natomiast częstotliwość występowania sezonowych zaburzeń afektywnych jest największa w miesiącach zimowych o najmniejszej ilości słońca. To opioidy w mózgu regulują zarówno nastrój, jak to, na ile jesteśmy towarzyscy.
Orzechy włoskie w diecie zmieniają skład bakterii w jelitach i w ten sposób mogą wpływać na poprawę zdrowia.
Wielu ludzi, a także przedmiotów w życiu codziennym ma znaczenie emocjonalne. Na przykład, para wełnianych skarpetek ma taką wartość emocjonalną, jeśli była ostatnią rzeczą, którą babcia zrobiła na drutach przed śmiercią. To samo dotyczy słów.
Istnieje wyraźny związek pomiędzy przyjmowaniem antybiotyków i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy w ciągu pięciu do dziesięciu lat od dłuższej antybiotykoterapii.
Aktywny styl życia oraz jedzenie warzyw i niepalenie papierosów - wszystko to może zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby nerek.
COVID-19 może zwiększać ryzyko powstania zakrzepów u kobiet w ciąży, przyjmujących estrogen w środkach antykoncepcyjnych lub stosujących hormonalną terapią zastępczą.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Naukowcy z Duke University Medical Center uważają, że warto odnowić zainteresowanie medyków „solami złota" w zakresie leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i innych chorób zapalnych.