Liczba wyników: 1423
Tak zwane soft drinks, czyli napoje z zawartością soków, nektarów i syropów owocowych oraz warzywnych, mogą przydać kilku dodatkowych kilogramów.
Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej chorujemy, dopada nas grypa i katar. Sok z malin jest w dalszym ciągu, tak jak bywało za czasów naszych prababek, najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia.
Wino, zwane napojem bogów, oraz jego właściwości znane są już od tysięcy lat. Wino wykorzystywane było w obrzędach religijnych wielu kultur oraz zajmowało najważniejsze miejsce na stołach biesiadnych. Trunek ten, używany jako środek leczniczy, dietetyczny i dezynfekujący znalazł zastosowanie także w kosmetyce.
Picie 100% soków owocowych może mieć ochronne dla zdrowia efekty podobne do tych uzyskiwanych dzięki konsumpcji całych owoców, wynika z badań przedstawionych na spotkaniu Experimental Biology 2011.
Nieszczęścia lubią chodzić parami. To powiedzenie okazuje się mieć także zastosowanie w przypadku demencji. Badania amerykańskich naukowców dowiodły, że jeśli jeden ze współmałżonków cierpi z powodu otępienia starczego, wystąpienie symptomów choroby u drugiego jest bardzo prawdopodobne.
Trybula ogrodowa to jednoroczna roślina pochodząca z obszaru Kaukazu mająca zastosowanie kulinarne (jako przyprawa), a także lecznicze - głównie jako środek na wspomaganie trawienia.
Wystarczy zastosowanie określonej strategii zawiadywania wspomnieniami i kreowania nowych skojarzeń, by móc złagodzić u siebie objawy depresji, przekonują uczeni.
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Bazylia powszechnie kojarzy się ze smacznym pesto, ale może mieć także zastosowanie medyczne. Przykładowo, aplikowana miejscowo pomaga złagodzić ukąszenia owadów.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu zyskał około 18 procent mniej na wadze, gdy podawano im do picia sok grejpfrutowy w porównaniu do zwierząt pijących wodę.