Liczba wyników: 3336
Przeprowadzone niedawno analizy wcześniejszych badań wykazały, iż istnieje znaczący związek między niskim poziomem spożywania wapnia, witaminy D lub produktów nabiałowych a cukrzycą typu 2.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję.
Witamina C to jeden z najważniejszych składników pokarmowych silnie wspomagających pracę systemu odpornościowego. Jednocześnie witamina odpowiada za wzmacnianie struktury kości stawów, skóry, naczyń krwionośnych oraz innych ważnych tkanek naszego organizmu.
W przypadku oparzeń pomocna jest witamina D - jej wyższe dawki przyspieszają gojenie się skóry.
Witamina E to składnik wielu kosmetyków mających pomóc w zachowaniu zdrowego i młodego wyglądu.
Witamina E daje nam wiele korzyści - wśród nich jest zmniejszenie szkód, które sercu wyrządza zawał.
Nikotynamid, czyli witamina B3, może pomóc zapobiec czerniakowi, najgorszej postaci raka skóry. Nikotynamid jest obecnie stosowany w obniżaniu stężenia cholesterolu.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Witamina D to substancja znana przede wszystkim jako czynnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu szkieletowego. Jej niedobór wiąże się z ryzykiem krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u starszych osób, najczęściej kobiet.
Naukowcy prowadzą badania czy witamina D może chronić przeciwko rakowi trzustki, jednej z najbardziej śmiertelnych przypadłości. W USA choroba atakuje 33 730 Amerykanów rocznie i zabija 32 300.