Liczba wyników: 723
„Przywiązaną do drzewa suczkę znalazł w sopockim lesie patrol straży leśnej", „Kierowca granatowego kombi porzucił psa na os. Borek we Wronkach", „Uwięzionego w worku po paszy psa ktoś wyrzucił w Starej Przysiece Drugiej" -informacje tego typu pojawiają się w mediach przez cały rok, jednak w okresie wakacyjnym ich liczba się zwiększa. Niestety, wielu właścicieli zwierząt dokonuje wyboru „urlop czy czworonożny przyjaciel", stawiając na wypoczynek i jednocześnie żegnając się z czworonogiem - do tego nie zawsze w sposób humanitarny.
Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens, japońska nazwa: shiso) pochodzi z Azji - rośnie m. in. w Chinach, Indiach, Japonii i Korei. Olej z nasion zioła, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy alfa-linolenowe, jest używany do smażenia oraz jako przyprawa, ale roślina stanowi też substrat w przemyśle lakierniczym. Jeśli chodzi o medycynę tradycyjną, pachnotka jest stosowana głównie dla osłabienia objawów alergii i astmy, a także leczenia chorób układu krążenia.
Niedotrzymanie parametrów paliwa wpływa negatywnie na pracę silnika – może spowodować wzrost zużycia paliwa, pogorszenie stanu technicznego silnika, a w konsekwencji jego awarię. Naraża to użytkowników na ponoszenie kosztów napraw i remontów silników oraz dyskomfort jazdy. Dlatego inspektorzy Inspekcji Handlowej kontrolują niemal wszystkie rodzaje paliw dostępne na rynku: olej napędowy, benzynę, gaz LPG, biopaliwa. Aż 4,14 proc. próbek paliw ciekłych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową w 2012 roku nie spełniało norm jakościowych – rok wcześniej było to 2,99 proc. Najgorzej wypadły wyniki oleju napędowego.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w wielu częściach świata, jednak korzyści zdrowotne wynikające z tego sposobu odżywiania się mogą zależeć od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w jadłospisie.
Osoby z padaczką nie powinny stosować Ginkgo biloba (miłorzębu japońskiego) - jednego z najpopularniejszych preparatów ziołowych - coraz więcej badań bowiem pokazuje, że może on zwiększać ryzyko napadów padaczkowych u osób z padaczką i zmniejszać skuteczność leków przeciwdrgawkowych.
Ponad cztery procent zgonów w miastach w miesiącach letnich jest spowodowanych miejskimi "wyspami ciepła", a jednej trzeciej tych śmierci można zapobiec, osiągając 30-procentowe zadrzewienie obszarów miejskich.
Preparaty ziołowe mogą być niebezpieczne, gdy są przyjmowane w dużych ilościach, wstrzykiwane, czy też łączone z innymi lekami.
Ekstrakt z jemioły był szeroko stosowany do wspomagania terapii przeciwnowotworowej i poprawy jakości życia pacjentów, teraz ponownie go przetestowano pod kątem dawkowania i oceny bezpieczeństwa.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość