Liczba wyników: 2836
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Rice'a, żal może powodować stan zapalny, który zagraża życiu.
Z badań wynika, że masa mięśniowa może być wskaźnikiem tego, jak długo ludzie w wieku powyżej 65 lat będą jeszcze żyli.
Wiele chorób rozwija się z powodu nieodpowiedniej diety, alarmują uczeni. Okazuje się, że błędy w odżywianiu odpowiadają za jedną piątą zgonów w wymiarze globalnym.
Tak powszechny obecnie siedzący tryb życia odpowiada za kilka procent wszystkich zgonów.
Najnowsze badania wykazały związek między niskim poziomem witaminy D i przedwczesną śmiercią, informuje Medical News Today.
Uczeni odkryli, że ci, którzy codziennie jedli orzechy, byli o 20 proc. mniej narażeni na śmierć w czasie trwania badania, niż ci, którzy nigdy po nie nie sięgali.
Izolacja społeczna wiąże się z wyższym ryzykiem zgonu u osób starszych, niezależnie od tego, czy uważają się za samotnych, informuje BBC News.
Pacjenci z chorobą nowotworową przyjmujący statyny (leki obniżające poziom cholesterolu) byli o 15 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu raka lub jakiejkolwiek innej choroby w porównaniu do pacjentów, którzy nie zażywają wspomnianych medykamentów.
Mówi się, że jeden to „samotna liczba", ale okazuje się także, że może być zabójcza. Z nowych badań wynika, że osoby mieszkające w pojedynkę mają wyższe ryzyko wcześniejszego zgonu z powodu choroby serca lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość