Liczba wyników: 160
Otyłość brzuszna może wywołać nawet więcej kłopotów zdrowotnych niż nieprawidłowe BMI. Szczególnie bowiem wiąże się z cukrzycą, chorobami serca i innymi zaburzeniami metabolicznymi. Zobacz, jak zmniejszyć ilośc tkanki tłuszczowej wokół talii.
Osocze bogatopłytkowe to prawdziwa bomba odżywcza dla skóry i włosów. Odmładza, regeneruje, skutecznie spowalnia procesy starzenia się. To dlatego osocze bogatopłytkowe pokochały osoby na całym świecie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że separat można pozyskać na kilka sposobów lub że da się nim leczyć łysienie. Poznaj cztery fakty dotyczące osocza oraz zabiegu z jego wykorzystaniem.
Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue.
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na co dzień?
Witamina B12 może istotnie pomóc w odmładzaniu mózgu.
Jeśli masz jakieś noworoczne postanowienia, warto, by jednym z nich była poprawa samopoczucia. Wprowadź w życie osiem prostych wskazówek, a takie postanowienie z dużym prawdopodobieństwem zostanie zrealizowane.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Polacy podróżują coraz więcej i coraz dalej. Okres jesienny rozpoczyna wyprawy w poszukiwaniu słońca, ale także chęć poznawania innych kultur. Gdzie i na ile jechać, jak radzić sobie z jet lag, czy trzeba się szczepić? Dlaczego do egzotycznego wyjazdu warto się dobrze przygotować?
Początkowe objawy cukrzycy są łagodne. Co więcej, rozwijają się stopniowo, więc łatwo je przeoczyć lub przypisać zwykłemu zmęczeniu i innym tego rodzaju dolegliwościom. W efekcie u wielu pacjentów diagnozuje się chorobę kilka lat później. Skutki zaś są bardzo niebezpieczne, bo nieleczona cukrzyca prowadzi do licznych powikłań, w tym śmierci. Zastosuj te rekomendacje, żeby uchronić się przed cukrzycą lub dobrze nią zarządzać, jeśli już się rozwinęła.