Liczba wyników: 4191
Okazuje sie, że słodycze kupujemy bezwiednie. Nawet kiedy wcale tego nie planujemy, jakimś trafem w końcu i tak znajdują drogę do naszego koszyka... to z kolei sprawia, że nasza dieta jest mniej odżywcza i sprzyja problemom z wagą.
Być może nie warto usilnie wspinać sie po szczeblach kariery - to może oznaczać krótsze życie, przynajmniej w przypadku określonych zawodów.
Izolowanie sie w domach z powodu pandemii koronawirusa miało wpływ na zaburzenia naszego normalnego funkcjonowania, w tym na działanie naszego zegara biologicznego. Zamknięcie może skutkować problemami ze snem, lękiem i objawami depresji.
Psychologowie zuważyli, że część z nas jest bardziej skłonna do zainteresowania się losem psa niż osoby bezdomnej. Jeśli chodzi o współczucie, solidarność wewnątrzgatunkowa wydaje sie nieco osłabiona...
W ramach ogólnego trendu odchodzenia od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło nie zdołało znaleźć się w szeroko polecanej zdrowej diecie. Okazuje sie jednak, że nie trzeba zupełnie rezygnować z tego produktu.
Hospicjum, opiela paliatywna, stan terminalny, opieka długoterminowa - nie wszyscy wiedzą, co dokładnie oznaczają te pojęcia. Wyjaśnienia podjęła sie Fundacja Hospicyjna, w ramach trwającej akcji "Hospicjum to też Życie".
Dziesięć książek znalazło sie na liście nominowanych do tegrocznej Nagrody im. Józefa Mackiewicza, przyznawanej „za książki odznaczające się wybitnymi walorami literackimi oraz tematyką ważną kulturowo, społecznie lub politycznie".
Jak seniorzy mają się podczas pandemii Covid-19 i przedłużającej sie izolacji społecznej? Część zmaga się ze znacznie wyższym stresem, najstarsi jednak są bardzo wytrzymali, wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of Georgia.
Podobno od wszystkiego można się uzależnić, a wiele zależy tu od naszej osobowości i pewnych czynników zewnętrznych. Okazuje sie, że opalanie się również może stać się nałogiem.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.