Liczba wyników: 7818
Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
Różnorodnie, ciekawie i interaktywnie zapowiada się impreza „Święto Soli”, na którą Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza 7 czerwca 2015 r., w godzinach 9.30 – 19.00 do Zamku Żupnego. Będzie można uczestniczyć w wytwarzaniu soli w XVII-wiecznej warzelni oraz w pokazach i warsztatach czerpania papieru, skręcania lin, lepienia garnków, pracy kowala a także odkrywać sól na wiele sposobów.
Seniorzy, którzy unikają aktywności fizycznej i stosują dietę o dużej ilości soli, nie tylko częściej chorują na serce, ale też mają kłopoty poznawcze.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na spotkaniu American Heart Association, odpowiednie zachęcanie do korzystania z ziół i przypraw - zamiast soli - powoduje znaczące zmniejszenie konsumpcji sodu.
Materiały wybuchowe stosuje się w górnictwie od kilku wieków. Wykorzystują je głównie kopalnie odkrywkowe, miedzi, cynku, ołowiu oraz soli. Na wystawę „Podziemne wybuchy. Technika strzałowa w górnictwie” zaprasza Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. Otwarcie wystawy będzie miało miejsce 28 października.
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Od dawna mówi się, że nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia, a ponieważ współczesna dieta zawiera jej duże ilości, uważa się, że to jedna z przyczyn powszechności tej choroby. Tymczasem nadmierne ograniczenie soli też sprzyja nadciśnieniu.