Liczba wyników: 1491
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że najbardziej lubią pomidory i jabłka.
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?
Zewsząd słyszymy, jak ważne jest umieszczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Bez nich nie można liczyć na dobre zdrowie i młody wygląd. Jednocześnie jednak wiadomo, że naturalne produkty od dawna nie są tak „naturalne" z powodu różnych środków, które mają ochronić uprawy przed chorobami i szkodnikami. W efekcie, np. serwując sobie sałatki, nierzadko jednocześnie dostarczamy organizmowi wiele szkodliwych substancji. Zobacz, jak myć warzywa i owoce, by osłabić ilość zawartych w nich niebezpiecznych związków.
Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie i dodają energii podczas mroźnych, zimowych dni. Dlatego warto szukać sposobów, dzięki którym możemy jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po przetwory, możemy dostarczać witamin, składników mineralnych, pochodzących z owoców i warzyw także zimą.
Codzienne jedzenie owoców jagodowych, w tym truskawek, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Już sam zapach lub widok owoców i warzyw przypomina ludziom na diecie o tym, by się nie przejadać.
Wyglądają czasem naprawdę zabawnie i nie są powszechnie dostępne dla wszystkich Europejczyków, ale warto po nie sięgnąć ze względu na wysokie wartości odżywcze. Poniżej przegląd nietypowych owoców.