Liczba wyników: 1109
Chętnie uprawiamy szczypiorek w ogrodzie, a nawet w doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Trudno sobie wyobrazić bez niego wiosenne kanapki czy jajecznicę. Przyprawa jest bardzo popularna w Polsce. I słusznie, bo ma wiele dobrych właściwości. Oto niezwykłe zastosowania szczypiorku.
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Lakier do paznokci stanowi jeden z podstawowych elementów wyposażenia kosmetyczki wielu kobiet. Może służyć jednak nie tylko jako dopełnienie makijażu, a więc i całego wizerunku, ale i przydać się w wielu innych sytuacjach.
Jest bardzo popularny na polskich stołach. Stanowi świetny dodatek do wielu dań, a także smaczny składnik kanapek - chodzi o biały ser (twaróg), który - jak się okazuje - ma wiele zastosowań.
Niedawno dowiedzieliśmy się, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) zaakceptowała botoks jako środek wspomagający leczenie bólu migrenowego. Teraz eksperci wskazują na nowe zastosowania toksyny botulinowej.
Imbir jest chętnie dodawany do herbaty i innych napojów. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wspomaga odchudzanie. Zobacz, do czego się przydaje.
Cebula to jeden najpowszechniejszych naturalnych środków na rozmaite dolegliwości wykorzystywany od dawnych czasów. Ma zastosowanie m. in. jako „lek" na ból gardła lub łagodne oparzenia słoneczne. Cebula wraz z czosnkiem jest uważana za prawdziwy skarb medycyny naturalnej, a jej działanie, dzięki zawartości alicyny, jest zbliżone do efektywności antybiotyku. To jednak nie wszystko, warzywo jest także pomocne w wielu innych przypadkach.
Powszechnie uprawiana w domu roślina ma wiele pożytecznych zastosowań. Jest ceniona zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Zobacz, jakie mniej i bardziej popularne zastosowania ma aloes.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a przeciętny Polak kupuje więcej herbaty niż Czesi czy Niemcy. Oprócz funkcji napoju, herbata posiada również inne, ciekawe zastosowania. Jakie?
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość