Liczba wyników: 228
Dieta zawierająca większe ilości roślin strączkowych i ryb może opóźnić pojawienie się menopauzy, tymczasem jadłospis pełen węglowodanów może ją przyspieszyć, mówią brytyjscy uczeni.
Zbyt wiele obowiązków każdego dnia, szybkie tempo życia oraz brak czasu na własne pasje czy zwykły relaks - to czynniki, które mogą wywoływać stres. Odczucie to znane jest większości z nas, a kojarzymy je przede wszystkim z negatywnymi emocjami i zmęczeniem.
Wystarczy kilka godzin na nartach w słoneczny dzień, by dorobić się przebarwień, i to większych niż latem. Śnieg i lód odbijają promienie słoneczne, przez co dawka promieniowania wzrasta nawet kilkakrotnie. Jak chronić twarz w czasie zimowych wypadów, by nie dorobić się nieestetycznych plam? Co robić ze świeżymi przebarwieniami po weekendzie spędzonych na nartach? 5 rad od specjalisty dermatologa.
Sezon infekcji w pełni. W domu, pracy i sklepie – wszędzie wszyscy kaszlą lub kichają. Nawet mając silny układ odpornościowy, jesteśmy narażeni na choroby. Z każdej strony atakują nas wirusy i bakterie.
Najczęściej w naszej kuchni gości chyba czerwona, ale i zielona oraz żółta papryka są powszechnie dostępne i cenione jako dodatek do dań obiadowych czy kanapek. Warzywo istotnie poprawia smak potraw i ma ważne właściwości prozdrowotne oraz wspomagajace dbanie urodę. Sprawdź, dlaczego warto wrzucać paprykę do koszyka zakupowego.
Jesienią często kupujemy dostępne bez recepty preparaty, mające poprawiać naszą odporność lub pomagać w walce z przeziębieniem. Jak wynika z nowych doniesień, dopóki nie jesteśmy poważnie chorzy, zamiast środków farmakologicznych, idealnie jest sięgać po kawę, herbatę czy gorącą czekoladę.
Wyciągi ziołowe, które mają działanie lecznicze dla całego organizmu, stosować można również w utrzymaniu włosów w dobrym stanie. W skład kuracji przeciw wypadaniu włosów wchodzą ekstrakty ze skrzypu polnego, rozmarynu lekarskiego, brzozy i pokrzywy.
Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.
Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.