Liczba wyników: 392
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Demencja jest jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i niesamodzielności osób starszych na całym świecie. Według medyków istnieją jednak sposoby na opóźnienie lub powstrzymanie rozwoju otępienia.
Zbadano wpływ suplementacji żelazem na atrofię mięśni szkieletowych u pacjentów z rakiem i cierpiących na inne wyniszczające choroby. W przypadku chorych w zaawansowanym stadium raka częstość występowania wyniszczającej atrofii mięśni szkieletowych, nazwanej ogólnie kacheksją, sięga 80 proc.
Starsi mężczyźni z niskim libido i niedostatecznym poziomem testosteronu wykazywali wyższe zainteresowanie seksem i częściej podejmowali aktywność seksualną po poddaniu się leczeniu tym hormonem.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Okazuje się, że przysłowie "Jak Polak głodny to zły", ma bardziej uniwersalne zastosowanie. Nagły spadek glukozy, którego doświadczamy, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój, wskazują uczeni z University of Guelph.
Już trzy noce z rzędu bez snu znacznie pogorszają samopoczucie psychiczne i fizyczne, ostrzegają eksperci z University of South Florida.
Kiepsko spałeś/aś w nocy? Poleganie na kofeinie, jako środku, który miałby pomóc ci przetrwać dzień, może być nieskuteczne, mówią eksperci z Michigan State University.
Jasne już stało się, że wielu ozdrowieńców - nawet tych, którzy łagodnie przechodzili COVID-19 - nadal boryka się z różnymi problemami zdrowotnymi długo po tym, jak pierwotna infekcja ustąpiła. Medycy Washington University w St. Louis wykazali, że osoby, które przechorowały COVID-19, także te niehospitalizowane, odznaczają się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu sześciu miesięcy po diagnozie infekcji.
Jedzenie określonych składników odżywczych wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Okazuje się jednak, że jest tu jeden warunek: źródłem składników odżywczych musi być żywność, a nie suplementy.