Liczba wyników: 3266
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.
Codziennie przyjmowana tabletka łącząca leki na nadciśnienie i obniżenie poziomu cholesterolu, wraz z dodatkiem dawki kwasu acetylosalicylowego, zmniejsza liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
Zażywanie wyciągu z drzewa oliwnego (olea europaea) może zmniejszyć poziom cholesterolu oraz zniwelować zbyt wysokie ciśnienie.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Wszyscy wiemy, że sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia. Najnowsze badania po raz kolejny potwierdziły, że do produktów, których spożycie powinniśmy ograniczyć zaliczają się produkty smażone, w tym frytki i chipsy.
To co zdrowe nie zawsze jest smaczne, zaś to co nam szkodzi często też najbardziej nam smakuje. Niestety w pewnym wieku nie wszystko jest dla nas wskazane. Takie produkty jak sól, słodycze, alkohol lub tłuszcze nasycone muszą pójść w odstawke, a to wszystko dla naszego zdrowia.
Bio, eko i organic - oznakowany takimi wyrażeniami produkt powinien pochodzić z rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że musi zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, uprawianych bez sztucznych nawozów, z zastosowaniem ograniczonej liczby substancji dodatkowych. Inspekcja Handlowa zakwestionowała co piątą sprawdzoną partię produktów eko
Fundacja Dajesz Pracę PL wraz z firmą DEMO Effective Launching przygotowały kampanię społeczną mającą na celu nauczenie Polaków przywiązywania się do rodzimych produktów, a przez to osłabić skutki światowego kryzysu finansowego na polskim rynku. Akcja prowadzona pod hasłem „Bądźmy dumni z polskich produktów” ruszy jeszcze w pierwszym kwartale 2009 roku.
Badania przeprowadzone w Islamabadzie, w których wzięło udział ponad 40 000 osób w wieku średnim, dowiodły, że dieta bogata w niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Żywność pełnoziarnista jest niskotłuszczowa, odżywcza i dobrze zaspokaja głód. Nie każdy jednak wie, że jej spożycie wpływa na zmniejszenie zachorowań na różne schorzenia wśród osób starszych, w tym cukrzycę i problemy z sercem. Co więcej, amatorzy pełnoziarnistego chleba wykazują niższą śmiertelność spowodowaną chorobami sercowo – naczyniowymi niż ci, którzy sięgają po inne pieczywo.