Liczba wyników: 352
Odpowiedni sen jest kluczowy dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i odwrotnie - stwierdzono, że zdrowy tryb życia poprawia jakość odpoczynku. Dzieje się tak przynajmniej w przypadku kobiet.
Osoby z obsesją ciągłego sprawdzania wiadomości są bardziej narażone na stres, niepokój, a także kiepski stan zdrowia fizycznego.
Osoby, które są otyłe od wczesnego okresu życia, mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko trudności w wykonywaniu codziennych zadań niż ci, którzy nigdy nie zmagali się z otyłością
Nie jest tajemnicą, że praca na niestandardowe zmiany silnie wpływa na styl życia i nawyki związane ze snem. Wiadomo też, że praca zmianowa negatywnie oddziałuje na zdrowie pracowników. Jak się okazuje, takie obowiązki zawodowe mogą również opóźnić początek naturalnej menopauzy, być może z powodu zaburzeń rytmu okołodobowego.
Jeśli w wieku trzydziestu kilku lat ignorujesz poziom cholesterolu i glukozy, możesz mieć wyższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w późniejszym życiu.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Unikanie nadwagi, a szczególnie otyłości, powinno być priorytetem w profilaktyce raka tarczycy.
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Każdy ma inne podejście do romantycznych relacji. Na jednym biegunie plasują się ludzie, którzy tak bardzo pragną bliskości, że wydają się „przylepni" do partnera. Na przeciwległym zaś są ci, którzy niezwykle mocno cenią swoją niezależność, że unikają zbytniego zbliżania się do kogokolwiek.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.