Liczba wyników: 758
Ostatnie tygodnie zimy to najtrudniejszy czas dla Twojego organizmu. Brak witamin i składników mineralnych w zimowej diecie obniża odporność. Ważne jest wzbogacanie menu o produkty, które bogate są w niezbędne mikro i makroelementy.
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Nowe badania sugerują, że jeśli chce się schudnąć, całkowite odrzucenie słodyczy nie jest rekomendowane. Łasuchy mogą dołączyć do swojego porannego menu ciastka czy cukierki i w ten przyjemny sposób rozpocząć dzień oraz utrzymać smukłą sylwetkę.
Podczas grudniowych chłodów zupa podawana na zimno nie jest popularnym daniem na naszych stołach. Warto jednak umieścić słynne hiszpańskie gazpacho w swoim menu, bo regularne jedzenie tego chłodnika pomaga zmniejszyć problemy zdrowotne nadciśnieniowców.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie", głosi popularne powiedzenie. Nie bez racji - te powszechne na polskich stołach owoce są bardzo przydatne w zdrowym menu, mogą zapobiec rozmaitym problemom zdrowotnym, w tym stanom zapalnym jelit.
Jeśli chcesz stracić na wadze, stosuj się do zaleceń przyjętej diety i unikaj wieczornego podjadania. Jakkolwiek łatwiej jest zachować ustalone menu za dnia, wieczorem mamy z tym większy kłopot. Uczeni sprawdzili, dlaczego tak się dzieje.
Wiedza na temat istotności sposobu odżywiania się u pacjentów z cukrzycą jest powszechna. Zwykle chorym poleca się dietę niskotłuszczową. Nowe badania wykazują jednak, że także wysokotłuszczowe menu może być rekomendowane diabetykom.
Czekolada z chili, schab z brzoskwiniami czy mięsna zapiekanka z dodatkiem cynamonu to rodzaje połączeń coraz częściej pojawiające się na polskich stołach. Czy zestawienie słodkiego smaku z nutką ostrego aromatu ma szanse na stałe zagościć w menu większości domów?