Liczba wyników: 668
Spożywanie codziennie niewielkich porcji ciemnej czekolady przyczynia się do poprawy samopoczucia - twierdzą amerykańscy naukowcy. Substancje zawarte w ciemnej czekoladzie nie tylko chronią komórki wyściełające naczynia krwionośne, ale przyczyniają się także do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Ciemna czekolada, choć kaloryczna, powinna zajmować ważne miejsce w naszym menu - ma wiele zalet i warto po nią sięgać. Jednym z efektów jedzenia tych słodkości jest zmniejszenie poziomu stresu.
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Codzienna przekąska w postaci ciemnej czekolady i lampka wina mogą dostarczyć znaczących ilości resweratrolu, składnika, który ma silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Ciemna czekolda może pomóc osłabić objawy choroby Parkinsona.
Jeśli żyjesz w zanieczyszczonym środowisku, falwonoidy w winie i czekoladzie pomogą ochronić twoje serce.
Oto zaskakujące informacje: według nowych badań osoby regularnie jedzące czekoladę, są nieco szczuplejsze niż ci, którzy unikają raczenia się tymi słodkościami.
Osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej doświadczają objawów depresyjnych, wynika z badań. Uczeni zastanawiają się, czy sięganie po ten przysmak daje ochronne skutki przed depresją.
Słodycze mogą być pomocne w diagnozowaniu nowotworu.