Liczba wyników: 1370
Codzienne jedzenie borówek czy jagód pozwala zachowac zdrowe serce.
Problemy w pracy mają odzwierciedlenie w stanie naszego zdrowia. Jak się okazuje, tzw. wypalenie zawodowe może mieć szkodliwy wpływ na serce.
Ludzie, którzy starają się zachować zdrowe serce, mają większe szanse powstrzymać także rozwój nowotworów.
Składniki sprawiające, iż czerwono wino z upływem czasu staje się coraz lepsze mogą mieć korzystny pływ na zdrowie człowieka. Badania wykazały, iż pozwalają one chronić serce przed chorobami.
Są ludzie, którzy o sercach myślą nie tylko w Walentynki, ale przez cały rok. 6 litrów, 70 uderzeń na minutę oraz kształt zaciśniętej pięści – to idealne serce dla pracowników Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religi z Zabrza. Ten zespół od lat zmienia oblicze kardiochirurgii, ale przyznaje, że najlepszym lekarstwem dla serca jest miłość.
W niedzielę 18 września 2016 po raz 15. obchodzić będziemy Światowy Dzień Serca. To, czy Polacy mają serce dla serca będzie można dowiedzieć się w czasie pikniku organizowanego w Warszawie. O wiarygodną informację dotyczącą profilaktyki chorób serca zadbają wybitni lekarze specjaliści. Nie zabraknie też praktycznych przykładów - zdrowych przysmaków, aktywności fizycznej i strefy relaksu.
Jak wynika z badania przeprowadzonego w 2012 roku przez firmę badawczą IPSOS Marketing, magnez stosujemy najczęściej z powodu stresu, np. w pracy (35%), czy kiedy pijemy dużo kawy lub herbaty (32%). O spożywaniu magnezu w kontekście zdrowia serca myśli jedynie 9% Polaków. Przyglądając się jednak preferencjom w podziale na wiek okazuje się, że troska o serce to istotny czynnik skłaniający do stosowania magnezu dla 26% osób starszych (średnia wieku 53 lata).
Według American Heart Association choroby serca są w ostatnich latach główną przyczyną zgonów na świecie. Podczas zawału mięśnia sercowego zablokowana tętnica i wynikający z niej niedobór tlenu powodują masową śmierć komórek serca, uszkodzenie naczyń krwionośnych i stan zapalny. Teraz opracowano „łatkę" na serce z zaprojektowanymi maleńkimi naczyniami krwionośnymi - jej efekty naprawcze sprawdzono u szczurów i świń.
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość