Liczba wyników: 329
Post przerywany może być skuteczny w zapobieganiu cukrzycy i otyłości, mówią eksperci z University of Georgia.
Ekstrakt ze szpinaku zawierający tylakoidy (podstawowe elementy budowy wewnętrznej komórki roślinnej) zmniejsza hedoniczny głód nawet o 95 proc. i zwiększa utratę na wadze o 43 proc.
Czy status społeczny danej osoby może mieć wpływ na poziom stresu? Według ekspertów z Tulane University pozycja społeczna rzeczywiście oddziałuje na reakcje na stres.
„Strategie" spożywania posiłków, takie jak przerywany post lub jedzenie wcześniej w ciągu dnia, pomagają ludziom schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu, ale już nie poprzez spalanie większej ilości kalorii. Czas posiłków i ich częstotliwość wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Osoby z cukrzycą typu 2 cechują się podwyższoną ilością cukru i tłuszczu we krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udarów i zawałów. Ćwiczenia są popularnym zaleceniem dla diabetyków, teraz jednak ustalono, że większe korzyści pacjenci odnoszą z treningu po obiedzie - wówczas skuteczniej obniża się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Kiedy sprawdzono interakcje między mózgiem, naszym zachowaniem i układem odpornościowym, odkryto, że już przewidywanie radosnego śmiechu poprawia poziom hormonów chroniących zdrowie. Co więcej, oczekiwanie na doświadczenie śmiechu zmniejsza ilość potencjalnie szkodliwych hormonów stresu.
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
U osób z normalnym ciśnieniem krwi i nadmiernym poziomem hormonów stresu częściej rozwija się nadciśnienie i występują zdarzenia sercowo-naczyniowe w porównaniu z osobami o niższym poziomie hormonu stresu.