Liczba wyników: 4775
W Wielkiej Brytanii rusza nowa kampania uświadamiająca zagrożenie rakiem piersi. Jej adresatkami są starsze panie, które nierzadko uznają, że ta choroba ich już nie dotyczy i w efekcie coraz częściej stają się ofiarami wspomnianego nowotworu.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
To, co jesz, ma istotne znaczenie dla ryzyka rozwoju różnych form raka - m. in. wpływa na możliwość pojawienia się raka piersi.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Badacze Tusculum College w Tennessee sugerują, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu może być efektywna w zapobieganiu raka piersi i raka jajnika.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko różnych form raka, teraz ustalono, jaki sposób odżywiania może być najlepszy w profilaktyce raka piersi.
Dieta śródziemnomorska zrobiła prawdziwą furorę, bo nie tylko jest uważana za smaczną, ale i bardzo zdrową - zwiększa szanse na długowieczność, osłabia ryzyko chorób serca, zmniejsza problemy z wagą, etc. Teraz do tej listy można dodać również ochronę przed rakiem piersi.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki wskazują na istnienie zależności między dietą, a ryzykiem zachorowania na raka piersi. Grupą poddaną obserwacji były kobiety pomiędzy 50- tym, a 70- tym rokiem życia, a więc będące w trackie menopauzy, lub mające ją za sobą.
Środziemnomorski sposób odżywiania się jest uważany za jeden z najzdrowszych. Wiele badań wykazało, że pomaga zachować dobre zdrowie przez długi czas. Daje większe szanse na uchronienie się przed poważnymi chorobami, takimi jak określone nowotwory, cukrzyca czy demencja. Teraz ustalono, że może osłabić ryzyko nawrotu raka piersi.