Liczba wyników: 824
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Czerwone wino może mieć ochronne właściwości, szczególnie dla palaczy - zapobiega uszkodzeniom naczyń.
Warto dołączyć do listy zakupów wino, winogrona i orzechy - te produkty sprzyjają zachowaniu dobrej pamięci.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Większa ilość czerwonego wina może czasowo przebarwić usta i zęby, ale kieliszek białego wina w istocie może dokonać znacznych zniszczeń szkliwa, ostrzegają naukowcy.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
Kult młodości opanował prawdopodobnie cały świat, ale dojrzałość ma swoje zalety - tak duże, że coraz częściej bardzo doceniane. Dotyczy to np. kobiet. Choć w mediach ciągle dominują młode lub silnie odmładzające się celebrytki, daje się też dostrzegać nowy trend: naturalności, dojrzałości, propagowania dystansu do siebie i świata, a tym cechują się nie najmłodsze już panie. Oto, dlaczego starsze kobiety to fantastyczne partnerki i przyjaciółki.
Wiele dotychczasowych badań połączyło umiarkowane picie wina z efektem ochronnym dla serca i całego układu krążenia, teraz okazuje się, że raczenie się kieliszkiem wina może obniżyć ryzyko zachorowania na depresję.