Liczba wyników: 2760
Nie warto zbyt długo pozostawać w pozycji siedzącej. To równie fatalnie wpływa na stan zdrowia, jak dobrze oddziałują ćwiczenia.
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.
Układ odpornościowy można istotnie wzmocnić dzięki czerwonym winogronom i jagodom.
Z wiekiem nasz układ odpornościowy działa słabiej. Stajemy się bardziej podatni na infekcje, a szczepienia nie są już tak skuteczne.
Permanentny brak snu ma takie samo działanie na układ odpornościowy jak wysiłek fizyczny, wynika z nowych badań. Naukowcy z Holandii i Wielkiej Brytanii stwierdzili, że brak snu powoduje produkcję białych krwinek, nazywanych granulocytami, szczególnie w nocy.
Codzienne spożywanie żurawiny przez miesiąc poprawiło funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego u mężczyzn.
Problemy ze snem są obecnie powszechną dolegliwością, wielu z nas nie sypia dostatecznie długo z powodu nadmiaru obowiązków lub odczuwa stres, czy inną dolegliwość, która zaburza odpoczynek, nawet jeśli czas nań przeznaczony jest zgodny z zaleceniami specjalistów.
Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego?
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Nowe badanie pokazuje, że duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który znajduje się m. in. w awokado, pomarańczach i figach, może przyspieszyć powrót do zdrowia po infekcjach bakteryjnych.