Liczba wyników: 270
Tłuszcze trans występujące w wielu produktach typu fast food i odpowiadają nie tylko za „zatykanie" tętnic. Nowe badania pokazują, że może mieć negatywny wpływ na pamięć.
Amerykańskie badania wskazują, że za nadmiar spożywanej soli odpowiadają nie tyle słone przekąski i pożywienie z fast-foodów, a zwykłe produkty spożywcze, w tym codziennie jedzone pieczywo.
Niczym grzyby po deszczu wyrosły bary podające fast food czy też junk food - które jest tanie i łatwe w produkcji oraz przechowywaniu, ale zawiera wiele niekorzystnych dla organizmu substancji.
Jak uważa Fiona Taylor, 65-letnia Brytyjka, która podjęła pracę w McDonlads, doświadczenie i wiara w siebie to cechy, które starsi pracownicy mogą zaoferować, aby pomóc rozwinąć się każdemu przedsiębiorstwu. Popularna sieć fast foodów prowadzi na Wyspach Brytyjskich kampanię mającą na celu zachęcić osoby dojrzałe do dorabiania w ich restauracjach.
Hot-dogi, który zwykle kojarzą nam się z amerykańską budką z fast-foodami, tak naprawdę pochodzą z Niemiec. Tradycyjne, francuskie, w cieście kukurydzianym - sposobów na przygotowanie pysznych bułek z kiełbaskami są dziesiątki.
Truizmem stało się stwierdzenie, że dziś żyje się szybko. Z drugiej strony jednak od czasu do czasu warto przytoczyć nawet taki banał, bo realny obraz tego, co bierzemy za pewnik, zwykle nam umyka. Tymczasem popularny współcześnie tryb życia, fast food, stres, etc. wpływa na ważne elementy naszego życia, m. in. na sen.
Kiedy obowiązki i rozmaite problemy przerastają możliwości reagowania na nie, doświadcza się stresu. Zabiegani i zestresowani ludzie zaś częściej sięgają po fast food i inne niezdrowe przekąski, co tylko potęguje napięcie, bowiem dieta ma tu istotny wpływ.
Ludzie, którzy chętnie umieszczają w swoim menu znaczne ilości przetworzonej żywności, częściej zapadają na depresję, wynika z badań, których wyniki opublikowano w magazynie „British Journal of Psychiatry". Jak się okazuje, warto zrewidować swoją dietę, sięgnąć po warzywa, owoce, śródziemnomorskie specjały - takie jedzenie bowiem poprawia humor. Fast food zaś może zwiększyć ryzyko depresyjnych nastrojów.
Zawyżone rachunki, oszukiwanie na składnikach, dania z mrożonek, przeterminowane produkty - zastrzeżenia wzbudziło blisko 80 proc. punktów gastronomicznych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. Najlepiej sytuacja wygląda w barach mlecznych i fast foodach, najgorzej – w miejscowościach, gdzie spędzamy wakacje i ferie.
Wybieramy tradycyjnego schabowego czy fast fooda? Stawiamy na jakość czy na cenę? Sami szukamy kulinarnych inspiracji czy wolimy podpowiedzi naszych znajomych? O tym, jak jedzą Polacy można przeczytać w raporcie „Polska na talerzu 2015”. Przekonajmy się zatem, jakimi smakoszami jesteśmy.