Liczba wyników: 761
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Psychiatrzy z amerykańskich Amen Clinics przeprowadzili badania, z których wynika, że nadmierne picie alkoholu i palenie marihuany postarza mózg.
Zima to niełatwy czas dla skóry stóp, ponieważ narażona jest na duże zmiany temperatury, nadmierne wysuszenie i przegrzanie, przemoczenie, a nawet przemrożenie.
Nadmierne spożywanie alkoholu jest związane z wyższym ryzykiem dolegliwościami dolnych dróg moczowych (LUTS - lower urinary tract symptoms) u mężczyzn, wynika z południowokoreańskich badań.
Ponad jedna czwarta osób, które poddały się zabiegowi podnoszenia powieki, deklaruje objawy zespołu suchego oka, takie jak nadmierne łzawienie i podrażnienie.
Starsze osoby pijące nadmierne ilości alkoholu, przyśpieszają u siebie rozwój zaburzeń poznawczych, wynika z badań przedstawionych na międzynarodowej konferencji Stowarzyszenia Alzheimerowskiego w Vancouver.
Bezsenności często można zapobiec, trzeba identyfikować i rozwiązywać problemy, które mogą ją powodować lub nasilać, np. podstawowe problemy zdrowotne, takie jak depresja czy nadmierne spożycie kofeiny.
Diabetycy muszą regularnie kontrolować poziom glukozy, by odpowiednio reagować na jego nadmierne skoki lub spadki, ale okazuje się, że i osoby bez cukrzycy powinny uważać na niewłaściwe poziomy glukozy we krwi.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.