Liczba wyników: 3316
Odkryto mechanizm odpowiadający za to, że jedzenie w późnych porach jest związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą.
Czy mądrość naprawdę przychodzi z wiekiem? Tak, przynajmniej, jeśli chodzi o emocje, mówią badacze z University of Alberta.
Uśmiechnij się, to sprawia, że wszyscy w pomieszczeniu czują się lepiej, ponieważ świadomie lub nieświadomie uśmiechają się razem z tobą. Instynkt naśladowania mimiki twarzy pozwala nam wczuwać się w uczucia innych ludzi, a także ich doświadczać. Jeśli nie potrafimy odzwierciedlać wyrazu twarzy innej osoby, ogranicza to naszą zdolność do czytania i właściwego reagowania na jej mimikę.
Próbujesz się zrelaksować, ale zmagasz się z nasilonym stresem i negatywnymi myślami? Wielu ludzi ma takie doświadczenia i utworzono na nie nowe określenie: „stresslaxing".
Starsi ludzie są mniej skłonni do podejmowania ryzyka dla potencjalnego zysku, a to może wynikać z niższego poziomu dopaminy w mózgu.
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych (bo osłabia odporność).
Wielu osobom udaje się schudnąć, ale niewielu zachowuje niższą wagę na dłużej. Postanowiono sprawdzić, co stoi za sukcesem utraty masy ciała na dobre.
Ćwiczenia fizyczne podejmowane zbyt rzadko mogą wywoływać dezaktywację ważnego białka w organizmie, sprzyjając dalszej bezczynności i utrudniając aktywność fizyczną.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Okazuje się, że przysłowie "Jak Polak głodny to zły", ma bardziej uniwersalne zastosowanie. Nagły spadek glukozy, którego doświadczamy, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój, wskazują uczeni z University of Guelph.