Liczba wyników: 1327
Waga wpływa na to, jak i kiedy organizm spala energię. Otyłość sprawia, że zużywa się mniej kalorii w ciągu dnia.
Zidentyfikowano cząsteczkę we krwi, która jest wytwarzana podczas ćwiczeń i może skutecznie zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia oraz otyłość u myszy.
Ci, którzy często piją słodkie napoje, mają więcej trzewnej tkanki tłuszczowej tj. większą tzw. otyłość brzuszną.
6 marca rusza kampania społeczno - edukacyjna „Odchudzamy Polaków" zainicjowana przez Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością pod patronatem prof. dr hab. n. med. Barbary Zahorskiej - Markiewicz. Szacuje się, że na nadwagę lub otyłość cierpi już ponad połowa Polaków.
Ludzie, którzy cierpią na długotrwały stres, mogą być też bardziej podatni na otyłość, wynika z badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Otyłość i cukrzyca typu 2 są ze sobą powiązane. Okazuje się, że mogą być skutecznie leczone przy udziale tzw. brązowego tłuszczu.
Statystyki ilości zachorowań na raka piersi są alarmujące - twierdzą lekarze. Naukowcy winią zarówno otyłość, alkohol, opóźnianie macierzyństwa jak i coraz szybsze tempo życia. Każdego roku rak piersi diagnozowany jest u około 47 700 kobiet na całym świecie.
Otyłość, zaburzenia układu krążenia i obniżona odporność organizmu to najczęściej spotykane choroby cywilizacyjne, których głównym powodem jest dieta uboga w owoce i warzywa. Jabłka posiadają wszelkie właściwości odżywcze świeżych owoców, uzupełniając naszą dietę w niezbędne witaminy, minerały i błonnik.
Nowe międzynarodowe badania wykazały pewną zależność - podczas gdy otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci, niewielka nadwaga wykazuje działanie ochronne.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.