Liczba wyników: 537
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a ponieważ w naszej diecie ilości tej przyprawy zazwyczaj są znaczne, warto zwrócić większą uwagę na to, co jemy. Tych pięć wskazówek pomoże ograniczyć dawkę soli w codziennym jadłopsisie.
Sezon letni wciąż trwa. I chociaż do jesieni już bliżej niż dalej, to właśnie teraz warto rozpocząć walkę z otyłością. Mówi się, że najtrudniejszy jest pierwszy krok. Ważne jest, by stawiać go tak, by nie zrobić sobie krzywdy oraz by nie się zniechęcić na starcie.
Aż 85% Polaków nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach – wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”. Celem badania było sprawdzenie preferencji masło vs. margaryna oraz wiedzy Polaków na temat wspomnianych produktów do smarowania pieczywa.
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
Dla zdrowej cery, nerek czy właściwego trawienia powinniśmy dziennie wypijać minimum 1,5 litra niegazowanej wody. Korzyści z dobrego nawodnienia odczują także… nasze zęby. Powód? Im więcej pijemy wody, tym mniejsze ryzyko próchnicy. To szczególnie ważne latem.
Słońce i plaża przyciągają miłośników pięknej opalenizny, dla której często tracimy zdrowy rozsądek. Za długo wystawiana na słońce i często nieodpowiednio przygotowana skóra, doznaje bolesnego poparzenia. Oto kilka sprawdzonych sposobów na łagodzenie skutków nadmiaru słońca.
Trzeba się dobrze odżywiać, aby móc liczyć na zachowanie funkcji fizycznych w starszym wieku.
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
Problem chrapania dotyczy około 13 milionów Polaków, nie należy więc do rzadkości. W większości przypadków to niegroźna, choć nieprzyjemna dla otoczenia, dolegliwość. Jednak u niewielkiego procenta osób może być objawem bardzo poważnej choroby, jaką jest bezdech senny. Jest to schorzenie groźne dla zdrowia, a nawet życia.