Liczba wyników: 4659
Badania przeprowadzone na osobach w wieku od 70 do 79 lat pokazały, że u osób, które piją od jednego do siedmiu drinków tygodniowo zachodzi mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca, niż u tych którzy nie piją alkoholu w ogóle.
Zawarty w marchwi beta-karoten, razem z witaminami C i E, wykazuje silne działanie prozdrowotne. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzrostu odporności organizmu, poprawy wzroku. Marchew stanowi silny przeciwutleniacz chroniąc przed nowotworami, chorobom serca oraz opóźniając proces starzenia się. Jednak największe korzyści można odnieść spożywając warzywo niekrojone przed gotowaniem.
Temperatura ma wpływ na to, jak reagujemy na leki - podczas upałów trzeba być szczególnie ostrożnym w przyjmowaniu medykamentów.
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Zdrowe płuca mogą pomóc utrzymać szybkość przetwarzania w mózgu i zdolność rozwiązywania problemów w starszym wieku.
Nie wszystkie techniki medytacyjne dają podobne efekty dla ciała i umysłu. Różne rodzaje medytacji buddyjskiej, np. wadżrajana i therawada, jakościowo odmiennie wpływają na fizjologię i zachowanie człowieka, wytwarzając albo reakcje pobudzenia (jak pierwsza wymieniona forma) i relaksacji (jak w formie drugiej).
Kwasy omega-3 mogą poprawiać skueczność antydepresantów.
Program państwowego budownictwa czynszowego po kilkuletniej przerwie ponownie startuje. 25 października weszła w życie nowelizacja ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego oraz niektórych innych ustaw. Nowe przepisy umożliwią rozpoczęcie - już w tym roku - realizacji programu finansowania społecznego budownictwa czynszowego. W ciągu 10 lat ma powstać co najmniej 30 tys. nowych mieszkań pod wynajem.
Nowe badania przeprowadzone przez Royal Pharmaceutical Society (RPS) wykazało, że dla własnego dobra pacjenci powinni lepiej rozumieć działanie zażywanych przez siebie leków.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.