Liczba wyników: 1586
Czy w trakcie firmowych imprez z okazji Świąt Bożego Narodzenia powinien być podawany alkohol? 60% Polaków jest przeciwko. Jednocześnie 41% zauważa, że wielu pracowników w czasie firmowych imprez wigilijnych „nie wylewa za kołnierz”. Co sądzą Polacy na temat firmowych spotkań wigilijnych?
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Dowody na szkodliwy wpływ alkoholu na zdrowie mózgu są jasne, teraz jednak eksperci wskazali trzy kluczowe okresy w życiu, w których skutki alkoholu prawdopodobnie będą najsilniejsze.
Kac oznacza zwykle ból głowy i nudności. Okazuje się jednak, że nadmniar alkoholu skutkuje nie tylko nieprzyjemnymi fizycznymi objawami, ma również związek ze wzrostem lęku i niepokoju.
Psychiatrzy z amerykańskich Amen Clinics przeprowadzili badania, z których wynika, że nadmierne picie alkoholu i palenie marihuany postarza mózg.
Kieliszek wina do obiadu z kontrahentem, szampan by opić sukces, szklanka whisky, aby odpocząć po ciężkim dniu pracy – taki tryb życia, choć wygląda całkiem niewinnie, może doprowadzić do poważnych kłopotów. Pijemy, by zrekompensować sobie stres, dodać odwagi i zapomnieć o codziennych obowiązkach. Problem ten coraz częściej dotyczy ludzi o wysokiej pozycji społecznej, ze świetnym wykształceniem i dobrą pracą. Jak rozpoznać chorobę i skutecznie walczyć z nałogiem?
W przypadku seniorów picie alkoholu nawet w niewielkich dawkach może być szkodliwe. Napoje wyskokowe nie sprzyjają zdrowiu mózgu i mogą wpływać na rozwój demencji.
Każdy sposób jest dobry by powstrzymać osobę, która chce wsiąść za kierownicę po spożyciu alkoholu. Reagując możesz uratować życie najbliższej Ci osoby – to przekaz najnowszej kampanii Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego dotyczącej kwestii prowadzenia pojazdów po spożyciu alkoholu.
Holenderskie badania sugerują, że spożywanie kawy i alkoholu może być związane z lepszym poruszaniem się u ludzi starszych.
Spożywanie alkoholu może sprawić, że skóra staje się bardziej wrażliwa na promieniowanie ultrafioletowe.